Ajánlott linkek

Déja vu

2011.02.12. 13:49 :: Bonadventure

Réges-régen történt, amikor Charleroi-n még a terminál főépületében egy kis kuckóban árulták a buszjegyet. Egy régi ismerősnél szálltunk meg Brüsszelben, ahova a CRL – Midi-Pályaudvar között járó busszal mentünk be.

A buszjegy egyszerű kis papír cetli date allée /indulás ideje/ pecséttel, és a biztonság kedvéért dombornyomott sorszámozással. 23 euróért nem is komplikálták el. Retúr jegyeket vettünk, és nekiláttunk fölfedezni Brüsszelt. Befelé a sofőr megnézte ugyan a jegyeket, de semmi mást nem csinált velük: nem tépte el, nem firkált rájuk, egyszerűen rápillantott, és felengedett minket a buszra. Így megy ez.

A kalamajkát az okozta, hogy nem használtuk el a retúr jegyet, mert visszafele vendéglátónk nagylelkű volt, kocsival vitt ki a reptérre, hogy aztán egy hét vakációzás után ugyanide érkezzünk vissza.

Olyan ismerős volt a helyzet, tipikus Déjá vu érzés volt. Késő este ott álltunk a jegykiadónál, és az jutott eszembe, miért is ne használhatnánk föl a múlt heti jegyeket a bemenetelhez, senki nem tépte be, nem írt rá, próbáljuk ki, hátha működik. Működött is a maga módján.

Minden ugyanúgy történt, mint egy héttel korábban: várakozás, sofőr előkerül, csomagok bepakolása, felszállás ceremoniális jegyellenőrzéssel. Mindenki fönn a buszon, de valami nem stimmel. Sofőr elrohan – este 11 múlt –jegyeladó pavilonból kislány kiszalad, együtt jönnek vissza. Kezdjük sejteni, mi a gond…  A tökéletesen működő rendszerbe homok került, de nem értik, micsoda. Minden órában fölírják, hány jegyet adtak el, minden órában épp annyi utas száll fel a buszra. Most valahogy többen vannak, teljes rovancsot kell elrendelni. Megszámolnak mindenkit. Tényleg több. Érezzük, baj van, mindenki előkotorássza a jegyeit, Egyesével mennek körbe, megtapogatják, megforgatják, megfogdossák mindet. Ketten vannak, igaz mi is J

Egy magyar kalauz pillanatok látta volna át a helyzetet, ők el sem tudták képzelni, mi lehetett a gond. Körbementek egyszer, kétszer, aztán föladták. Késő is volt, mindenki ment volna már haza.

Másnap derült ki valójában hogy is működik a rendszer. Visszafelé a reptérre immár busszal mentünk: a sofőr itt már nem csak hogy betépte, hanem gondosan föl is vezette a számát egy kockás füzetbe. Magyarán érvénytelenítette a jegyeket. Ez maradt el az előző menetelkor, és így zavarta meg két keletről jött utazó a nagy brüsszeli jegynyilvántartást.   

 

komment

süti beállítások módosítása